Зашто је важно да се родитељи играју са својом децом

Поред дечије потребе да се играју сами и са другом децом, разна истраживања доказују да је и време проведено у игри са родитељима  веома важно. Деци је потребна родитељска пажња јер се осећају посебно док одрасли проводе време са њима. Играјте се са својом децом, одвојите време за индивидуалну игру и планирајте активности које би укључиле целу породицу.

Препустите деци да одаберу одређену тему. Уђите у њихов свет, постављајте им питања и придружите им се у тој игри. Будите забавни, маштајте са децом без прекомерне стимулације и са развијеним осећајем када је време да се игра прекине. Родитељи нпр. могу користити мекане играчке или лутке којима би се репродуковале неке стварне животне ситуације кроз које би деца учила да решавају проблеме што би допринело њиховој социјализацији. Пустите нека лутка демонстрира погрешан начин опхођења. Пoсле тога уз дечије сугестије нека лутка поправи своје понашање. Након тога дете може само дa проба исти сценарио.

Играјте се са својом децом напољу. Добацујте се лоптом, љуљајте их на љуљашкама, истражујте околину, проналазите нове биљке у свом дворишту. Играјте друштвене игре, монопол,не љути се човече, домине и остале занимљиве игре у складу са узрастом деце. Помозите им да чекају свој ред , како да победе и изгубе. Охрабрите их и смејте се са њима. Укључите се у разне ликовне активности. Направите заједно слагалицу или насликајте слику заједно. Слушајте музику, свирајте музичке инструменте и певајте заједно. Читајте књиге и постављајте питања на одређену тему. Гледајте заједно одређен садржај, откријте како су се осећали и да ли им се допао. Откријте њихова интересовања, коментаришите или расправите било какву дилему које дете има.

Помозите деци, када им је потребно и искористите то време да их научите како да буду стрпљиви, решавају проблеме, да се социјализују и буду креативни. Играње са децом ствара нераскидиве везе које трају заувек  и потврђују им да су вољенa и цењенa. Игра отвара врата поверењу и будућој отворености да се поделе проблеми или бриге који настану. Игра помаже родитељу да проникне у јединственост сваког детета понаособ и уједно представља ослобађање од стреса који је можда присутан.

Активности у којима учествује цела породица су веома значајне за стварање јаких породичних веза. Тада се развија отворена комуникација, појачава се самопоуздање и осећај повезаности свих чланова породице. У складу са тим, можете осмислити вече за игру са породицом. То може да Вам постане породична традиција. Изаберете једно вече у недељи за игру са породицом, када бисте одабирали игре које ће бити забавне за све. Имајте договор када и ко бира игру и придржавајте се тога. Потрудите се да те игре буду прилагођене узрасту најмлађег члана породице. Играјте фер и учите да побеђујете и губите.

Кроз заједничку игру код детета развијате самоконтролу, социјалне вештине, подстичете развој самопоуздања, моторичких вештина и когнитивни развој. Добробит је очигледна, зато родитељи, будите креативни у осмишљавању времена са својом децом и уживајте.

Стручна служба

Извор за текст:

Home

Comments are closed.