Како разговарати са дететом о пандемији новог Корона вируса

Како разговарати са дететом о пандемији новог корона вируса (ЦОВИД-19)

Вероватно се осећате преплављеним свим оним што тренутно чујете и читате о болести корона вируса (ЦОВИД-19). Разумљиво је и ако су ваша деца анксиозна.

Деца ће можда тешко схватити шта виде на интернету или на телевизији, или чују од других људи – тако да могу бити посебно осетљива на осећаје тескобе, стреса и туге.

Отворен разговор с децом може им помоћи да разумеју ситуацију, па чак и да дају позитиван допринос за друге.

Постављајте отворена питања и слушајте

Започните позивањем детета да разговарате о проблему. Сазнајте колико већ зна и следите његово или њено вођство. Ако је дете премало и није већ чуло за пандемију, можда нећете морати да разговарате о корона вирусу – само искористите прилику да га подсетите на добре хигијенске праксе без уношења нових страхова.

Постарајте се да будете у безбедном окружењу и омогућите свом детету да слободно разговара. Цртање, причање прича и друге активности могу помоћи отварању дискусије.

Оно што је најважније, не смањујте и не избегавајте дететову забринутост. Уверите га да је природно осећати страх од оваквих ствари. Покажите да га  слушате тако што ћете му посветити пуну пажњу.

Будите искрени: објасните истину на начин прилагођен деци

Деца имају право на истините информације о ономе што се догађа у свету, а одрасли имају одговорност да их сачувају од невоље.

Користите језик који је прилагођен њиховом узрасту, гледајте њихове реакције и будите осетљиви на ниво њихове анксиозности.

Ако не можете одговорити на њихова питања, не спекулишите. Искористите прилику да заједно истражите одговоре. Веб странице међународних организација попут УНИЦЕФ-а и Светске здравствене организације сјајни су извори информација. (за старију децу)

Објасните да неке информације на интернету нису тачне и да је најбоље веровати стручњацима.

Покажите им како да заштите себе и своје пријатеље

Један од најбољих начина заштите деце од корона вируса и других болести је једноставно подстицање на редовно прање руку. Не мора то бити застрашујући разговор.

Деци можете показати  како да прекрију кашаљ или кихање лактом, објаснити им да је најбоље не приближавати се људима који имају симптоме и замолити их да вам кажу ако почну да се осећају као да имају грозницу, кашаљ или им се јаве тешкоће с дисањем.

Разуверите своје дете

Кад на телевизији или на интернету видимо пуно забрињавајућих слика, може нам се учинити као да је криза свуда око нас.

Деца некада не могу да разликују слике на екрану од стварности и може се десити да поверују да су у непосредној опасности.

Својој деци можете помоћи да се изборе са стресом тако што ћете им пружити прилику да се играју и опуштају, када год је то могуће. Придржавајте се редовне рутине и распореда што је више могуће, посебно пре спавања, или им помозите да успоставе нове рутине у новим околностима.

Ако у вашој околини постоје случајеви заразе, подсетите своју децу да то не значи да ће и они оболети, да се многи који добију корона вирус не разболе, и да много одраслих напорно ради да вас заштите.

Ако се ваше дете не осећа добро, објасните да мора остати код куће јер је то сигурније и за њих и за њихове другаре. Уверите их да знате да је понекад тешко (можда страшно или чак досадно), али да ће поштовањем правила помоћи свима да буду безбедни.

Потражите помоћ

Важно је да деца знају да људи помажу једни другима чином љубазности и великодушности.

Испричајте детету о на пример здравственим радницима, научницима и младима који раде на заустављању пандемије и обезбеђивању сигурности у заједници. Понекад је велика утеха знати да саосећајни људи предузимају акцију.

Брините се о себи

Деци ћете моћи боље да помогнете ако се побринете о себи. Деца гледају вашу реакцију на вести, тако да ће им помоћи када виде да сте мирни и не паничите.

Ако осећате анксиозност или сте узнемирени, одвојите време за себе, позовите пријатеље или некога коме верујете, радите нешто што ће вам помоћи да се опустите и саберете.

Пажљиво разговарајте са дететом

Важно је знати да дете нисмо оставили  у недоумици. Како се разговор завршава, покушајте проценити ниво његове анксиозности посматрајући говор тела, узимајући у обзир да ли користи свој уобичајени тон када говори, да ли има убрзано дисање.

Подсетите своју децу да са вама могу разговарати било када о свакој тешкој теми. Подсетите их да вам је стало, да слушате и да сте им на располагању кад год се осећају забринуто.

Стручна служба

Извор за текст:

        https://www.unicef.org/

Comments are closed.